Ο Αλέξανδρος Κελτσόπουλος του Φουάρ δίνει τις δικές του απαντήσεις για την ευζωία

Όταν δουλεύεις σε μία επαγγελματική κουζίνα ενός εστιατορίου, οι ρυθμοί είναι ταχύτατοι. Όταν «τρέχεις» ένα εστιατόριο ως επιχειρηματίας, έχεις πολλά στο νου σου καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Σε όποια θέση και να είσαι, ένα είναι σίγουρο! Έχεις απόλυτη γνώση της σύνδεσης του φαγητού με τον άνθρωπο, τι σημαίνει, τι θέση κατέχει, τι αντιπροσωπεύει για την ζωή.

Βασιζόμενη στη σημασία και τα οφέλη που απορρέουν από τον συνδυασμό του αθλητισμού, της ισορροπημένης διατροφής και της αειφορίας στη γαστρονομία, η ομάδα του “foodathlon” κατάρτισε ένα ερωτηματολόγιο «ευζωίας».

Στο σημερινό μας post, ο Αλέξανδρος Κελτσόπουλος, επιχειρηματίας κι ένας από τους ιδιοκτήτες του εστιατορίου Φουάρ, που συμμετέχει στην εβδομάδα του “foodathlon”, μας δίνει τις δικές του απαντήσεις.

 1. Τι σημαίνει για εσάς o όρος «sustainable living»;
  Σεβασμός στην πρώτη υλη και καλή γνώση των τεχνικών αξιοποίησης της, ώστε ο λόγος παραγωγής/φύρας να τείνει προς το μηδέν.
 2. Ποιό είναι το πιο υπερτιμημένο υλικό μαγειρικής κατά τη γνώμη σας;Εύκολη ερώτηση, όσο και αν φαίνεται περίεργο, το ΑΛΑΤΙ είναι μάλλον το πιο υπερτιμημένο υλικό μαγειρικής στην εποχή μας. Οι περισσότερες τροφές περιέχουν όλο το απαραίτητο για τον ανθρώπινο οργανισμό αλάτι και είναι θέμα «κακής» συνήθειας η συνεχής προσθήκη αλατιού στα γεύματα μας.
 3. Ποιό είναι το πιάτο που μπορείτε να φτιάξετε με τα λιγότερα δυνατά υλικά;
  Escargot savore  ή αλλιώς χοχλιούς μπουμπουριστούς, δηλαδή σαλιγκάρι – ξύδι – δεντρολίβανο.
 4. Πώς πιστεύετε ότι συνδέεται η μαγειρική με την ευζωία;Ο άνθρωπος δεν είναι τίποτα άλλο, από μια μηχανή χημικών αντιδράσεων, ότι καύσιμο της παρέχεις, θα έχεις και το ανάλογο αποτέλεσμα. Σωστή επιλογή και χρήση πρώτων υλών, δίνει το καλύτερο δυνατό καύσιμο συμβάλλοντας στην ευζωία.
 5. Ποιά η θέση της Ελληνικής κουζίνας ανάμεσα στις άλλες χώρες στο «Μαραθώνιο» προς την επίτευξη μιας απόλυτα ισορροπημένης διατροφής;
  Λόγω του μεσογειακού χαρακτήρα της κουζίνας μας, που είναι πλούσια σε ποιοτικά υλικά, οι συνθέσεις των παραδοσιακών πιάτων μπορούν να προσφέρουν πολύ ισορροπημένη διατροφή.
 6. Ποιό θα ήταν για σας το ιδανικό πιάτο για έναν δρομέα/αθλητή;
  Ένας μαραθωνοδρόμος αθλητής έχει μεγάλη ανάγκη σε υδατάνθρακες και ενέργεια. Συνεπώς ένας συνδυασμός σολωμού με ρύζι και λαχανικά είναι μια καλή επιλογή για να καλυφθούν αυτές οι βασικές ανάγκες.
 7. Υπάρχει κάποιος μέντορας για εσάς στη Γαστρονομία και αν ναι, γιατί ξεχωρίζει;
  Anthony Bourdain, το rock and roll στο πιάτο μας.
 8. Αν η απόλυτη ευτυχία ήταν φαγητό, ποιό θα ήταν για εσάς;
  Λόγω κρητικών καταβολών υποχρεώνομαι από τους γευστικούς μου κάλυκες να επιλέξω γαμοπίλαφο.
 9. Πώς πιστεύετε ότι θα είναι το φαγητό του μέλλοντος;
  Οι τάσεις δείχνουν ότι η κουζίνα όσο πάει και απλοποιείται και δίνεται έμφαση στα τοπικά προϊόντα με καθαρές γεύσεις.
 10. Έχετε κάποιο motto ή mantra?
  IL son fou de cuisine.

Βρείτε το μενού του ΦΟΥΑΡ για το Foodathlon εδώ, καθώς και το special foodography event που θα λάβει χώρα το Νοέμβριο στο εστιατόριο εδώ.

Αφήστε ένα σχόλιο