Ο Νίκος Σκλήρας, Executive Chef του Ομίλου Πανά, μιλά στο Foodathlon για την ευζωία

Mε αφορμή τη συνεργασία μας με τον Όμιλο Πανά και τη συμμετοχή του Zonars στο foodathlon για το αποκλειστικό recovery lunch menu που θα σερβίρεται την ημέρα του αυθεντικού Μαραθωνίου 12-5μμ, ο Executive Chef του Ομίλου, Νίκος Σκλήρας, μοιράζεται μαζί μας τις απόψεις του για την αειφορία και την ευζωία:

1. Τι σημαίνει για εσάς o όρος «sustainable living»;
Στην καθημερινότητα μας, είναι η πρακτική και η γενική φιλοσοφία της οικολογικής ζωής στα πρότυπα των γενικών αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης. Η συμβιωτική σχέση μεταξύ της ανθρωπότητας και της οικολογίας καθώς επίσης πως εκείνη επηρεάζεται από τη χρήση των φυσικών πόρων της Γης, της κατανάλωσης ενέργειας και της διατροφής.

2. Ποιό είναι το πιο υπερτιμημένο υλικό μαγειρικής κατά τη γνώμη σας;
Τα «superfoods». Αποτελούν τάση τελευταία, αλλά υπάρχουν στο εμπόριο λιγότερο δημοφιλή προϊόντα που είναι καλύτερα σε διατροφική αξία και σε χαμηλότερη τιμή.

3. Ποιό είναι το πιάτο που μπορείτε να φτιάξετε με τα λιγότερα δυνατά υλικά;
Ένα απλό ζυμαρικό με λίγα μυρωδικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι ή αυγά τηγανητά.

4. Πώς πιστεύετε ότι συνδέεται η μαγειρική με την ευζωία;
Ποιότητα στην πρώτη ύλη, πολλά και μικρά γεύματα, ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή χωρίς κορεσμένα λίπη.

5. Ποιά η θέση της Ελληνικής κουζίνας ανάμεσα στις άλλες χώρες στο «Μαραθώνιο» προς την επίτευξη μιας απόλυτα ισορροπημένης διατροφής;
Το κλειδί της ισορροπημένης διατροφής κρύβεται σε αναφορές στον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, τότε που οι πρώτες ύλες ήταν ακατέργαστες. Εκμοντερνίζοντας αυτές τις παραδόσεις, χρησιμοποιώντας υλικά που δεν έχουν υποστεί μεγάλη επεξεργασία και χρησιμοποιώντας τεχνικές μαγειρικής που δεν καταστρέφουν την πρώτη ύλη αλλά την αναδεικνύουν, και δεν προσθέτουν περιττές θερμίδες, μπορούμε να πετύχουμε πολύ καλά αποτελέσματα σε αυτό το «Μαραθώνιο». Βέβαια, ο μέσος Έλληνας καταναλωτής απέχει αρκετά από αυτό το πρότυπο.

6. Ποιό θα ήταν για σας το ιδανικό πιάτο για έναν δρομέα/αθλητή;
Σε αυτό το σημείο πρέπει να διευκρινίσουμε αν πρόκειται για γεύμα πριν ή μετα την προπόνηση. Υποθετικά, αν πρόκειται για ένα μεσημεριανό γεύμα, ο συνδυασμός πρωτεΐνης και υδατάνθρακα αποτελούν τη βάση για μια σωστή διατροφή. Ιδανικά, φιλέτο μοσχαριού με κοφτό μακαρονάκι και σάλτσα φρέσκιας ντομάτας. Προαιρετικά, τριμμένο τυρί χαμηλών λιπαρών και πράσινη σαλάτα ρόκα και τρυφερών πράσινων καρδιών.

7. Υπάρχει κάποιος μέντορας για εσάς στη Γαστρονομία και αν ναι, γιατί ξεχωρίζει;
Στην επαγγελματική μου πορεία έχω συνεργαστεί με ηχηρά ονόματα της γαστρονομίας τόσο εντός συνόρων όσο και στο εξωτερικό. Μέσα από αυτές τις συνεργασίες έχω αποκομίσει διαφορετικά στοιχεία και επιρροές που συνθέτουν ένα Fusion Mediterranean & Asian μαγειρικό προφίλ. Δε θα ήταν δίκαιο να ξεχωρίσω κάποιον συγκεκριμένο ως μέντορα καθώς το σύνολο των επιρροών που έχω δεχτεί και όχι ένα συγκεκριμένο στυλ αυτό καθ’ αυτό, έχουν συμβάλλει στη δημιουργία του μαγειρικού μου χαρακτήρα.

8. Αν η απόλυτη ευτυχία ήταν φαγητό, ποιό θα ήταν για εσάς;
Μα φυσικά γεύσεις που προέρχονται από το «περιβόλι της θάλασσας». Ζούμε σε μία χώρα που βρέχεται από τέσσερα πελάγη, και έχει την 11η μεγαλύτερη ακτογραμμή παγκοσμίως. Αν δεν είναι ευτυχία η μαγεία της θάλασσας, της οποίας τα αρώματα και οι γευστικοί θησαυροί, μπορούν να σε κάνουν να ερωτευθείς ακόμα από την ανάμνηση ενός γευστικού, καλομαγειρεμένου γεύματος, τότε τι άλλο θα μπορούσε να είναι ευτυχία;

9. Πώς πιστεύετε ότι θα είναι το φαγητό του μέλλοντος;
Η υπερβολική αύξηση του πληθυσμού θα καταστήσει την αυτάρκεια σε πρώτες ύλες μη πραγματοποιήσιμη και σε συνδυασμό με τον κορεσμό των φυσικών πηγών ενέργειας, ίσως οδηγηθούμε στην κατανάλωση έτοιμης, προπαρασκευασμένης, τεχνητής εργαστηριακής τροφής.

10. Έχετε κάποιο motto ή mantra?
Τα πράγματα που πρέπει να κάνεις, τα μαθαίνεις κάνοντάς τα (Αριστοτέλης).

Κλείστε θέση για το Recovery Lunch του Zonars, την ημέρα του Αυθεντικού Μαραθωνίου 11/11/18, εδώ.

Αφήστε ένα σχόλιο