Sustainable Food Movement in Greece goes Foodathlon!

Οι συνιδρύτριες του Sustainable Food Movement in Greece, Βη Μπουγάνη και Ευαγγελία Βοριά με αφορμή τη συνεργασία τους με τους Truevoyagers και Healthyclub στο “Foodathlon”, απαντούν στο ερωτηματολόγιο που σχεδιάστηκε για όλους τους συμμετέχοντες, υποστηρικτές και συνεργάτες:

  1. Τι σημαίνει για εσάς o όρος «sustainable living»;

Βη: Ο όρος «sustainable living» αν και πολύ ιντριγκαδόρικος λόγω της αξίας που φέρνει η λέξη «sustainable», για εμένα είναι η συμπικνωμένη περιγραφή του «η ζωή μας κάνει κύκλους». Κι αυτό όχι απλά επειδή έχει ως βάση τους συνανθρώπους μας και τις βιοτικές μας συνθήκες/ανάγκες, αλλά στο επίκεντρο του βρίσκω την ποιότητα ζωής και τη ποσότητα των αγαθών που χρειαζόμαστε, ώστε να έχουμε μια ποιοτική ζωή μέσα στο χρόνο.

Ευαγγελία: Η δυνατότητα να ζεις με απολαύσεις και ανέσεις, όλα με ισορροπία και χωρίς επιβάρυνση για το συνάνθρωπο, το περιβάλλον, ότι σε περικλείει γενικότερα. Η απλότητα και το αυθεντικό είναι τα κυρίαρχα στοιχεία του όρου.

  1. Ποιό είναι το πιο υπερτιμημένο υλικό μαγειρικής κατά τη γνώμη σας;

Βη: Το στικ βανίλιας.

Ευαγγελία: Ο κρόκος Κοζάνης.

  1. Ποιό είναι το πιάτο που μπορείτε να φτιάξετε με τα λιγότερα δυνατά υλικά;

Βη: Αβγά μάτια με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Ευαγγελία: Ομελέτα.

  1. Πώς πιστεύετε ότι συνδέεται η μαγειρική με την ευζωία;

Βη: η μαγειρική συνδέεται πολύ άμεσα με την ευζωία και τρανό παράδειγμα για εμένα είναι η γιαγιά μου, η Βασιλική, ετών 97, η οποία καλλιεργεί και συντηρεί μόνη της πολλά χρόνια το δικό της μποστάνι, έχει κότες και μέχρι και πολύ πρόσφατα είχε και 2 κατσίκες. Για να μαγειρέψω την πρώτη ύλη, πρέπει να την προμηθευτώ από κάπου κι αν είναι δικής μου παραγωγής είναι σίγουρα πολύ πιο υγιεινή σε σχέση με άλλες. Η καλλιέργεια τροφής και ζώων και η παραγωγή είναι δύο στάδια πολύ σημαντικά πριν ακολουθήσει η μαγειρική. Ευζωία για εμένα είναι ό,τι σε κάνει ευτυχισμένο. Σίγουρα, το να φτιάχνεις μια σαλάτα με προϊόντα από τον κήπο σου είναι κάτι που σε κάνει πολύ ευτυχισμένο, πολύ πιο πολύ από το να αγοράσεις μια έτοιμη. Δεν είναι μόνο η δημιουργική διαδικασία που κρύβεται στη μαγειρική, αλλά και η ιστορία της τροφής που ενθαρρύνει το δημιουργικό αποτέλεσμα!

Ευαγγελία: Τρώμε για να ζούμε, απολαμβάνοντας το φαγητό, ακόμα και στην πιο λιτή εκδοχή του.

  1. Ποιά η θέση της Ελληνικής κουζίνας ανάμεσα στις άλλες χώρες στο «Μαραθώνιο» προς την επίτευξη μιας απόλυτα ισορροπημένης διατροφής;

Βη: H Ελληνική κουζίνα έχει πολλά να προσφέρει αρκεί να ξεφύγουμε από τις παγκόσμιες τάσεις. Έχουμε αξιόλογη πρώτη ύλη, τέλειο κλίμα κι αν αλλάξουμε νοοτροπία και επιμείνουμε στις δικές μας, γνήσιες συνταγές, η ταυτότητα μας θα ενισχυθεί. Η Ελληνική κουζίνα δεν είναι μόνο ελαιόλαδο και φέτα. Μόνοι μας δημιουργήσαμε μια ταυτότητα που επιτέλους, ήρθε η ώρα για να την αλλάξουμε. Για να έχουμε μια ισορροπημένη διατροφή, πρέπει να μαγειρεύουμε όπως οι πρόγονοι μας: καλλιεργούμε τη γη και απολαμβάνουμε τα εποχικά και ντόπια προϊόντα. Αξιοποιούμε σωστά την πρώτη ύλη, δεν χρειάζεται να είμαστε greedy στη κουζίνα μας.

Ευαγγελία: Η μεσογειακή διατροφή έχει αποδειχθεί ότι είναι η καλύτερη και η πιο ισορροπημένη. Η Ελληνική κουζίνα διαθέτει τόσα νόστιμα προϊόντα, με τα οποία μπορούν να παρασκευαστούν εξαιρετικά νόστιμα πιάτα. Οπότε η απόλαυση και η ισορροπία στο μεγαλείο της.

  1. Ποιό θα ήταν για σας το ιδανικό πιάτο για έναν δρομέα/αθλητή;

Βη: Pesto Linguine.

Ευαγγελία: Κρέας με ρύζι.

  1. Υπάρχει κάποιος μέντορας για εσάς στη Γαστρονομία και αν ναι, γιατί ξεχωρίζει;

Bη: Ναι, για εμένα είναι ο Dan Barber, ο οποίος πέρα από τις τεχνικές μαγειρικής και τα φοβερά πιάτα του, ο ίδιος είναι αγρότης και δίνει μεγάλη έμφαση στη ποιότητα πρώτης ύλης. Εκτός από επιχειρηματίας, μάγειρας και συγγραφέας, πολύ πρόσφατα ξεκίνησε ένα εργαστήριο ανάλυσης τροφίμων που ο ίδιος καλλιεργεί και παράγει το οποίο είναι βασικός πυρήνας έμπνευσης για αυτόν και την ομάδα του, για τα γεύματα που προσφέρουν στο εστιατόριο του.

Ευαγγελία: Υπάρχουν πολλοί, που έχουν βάλει τις δικές του ψηφίδες, στο ψηφιδωτό της γαστρονομίας.

  1. Αν η απόλυτη ευτυχία ήταν φαγητό, ποιό θα ήταν για εσάς;

Βη: Κεφτεδάκια και πατάτες τηγανιτές σε μαντεμένιο τηγάνι και σε γκάζι. Κι επειδή η γεύση είναι μνήμη, πάντα όταν σκέφτομαι κεφτέδες, εμφανίζεται και η θεία μου η Βάγγιω, η οποία δεν αγοράζει κιμά, αλλά η ίδια εξακολουθεί χρόνια τώρα, να ψιλοκόβει το κρέας με μπαλταδάκι ώστε να γίνει κιμάς. Μετά κάνει τα δικά της κόλπα και το αποτέλεσμα είναι θεσπέσιο!

Ευαγγελία: Η καρμπονάρα.

  1. Πώς πιστεύετε ότι θα είναι το φαγητό του μέλλοντος;

Bη: Είμαι θετική ως προς τη μορφή του, αρνητική ως προς τη ποσότητα. Δυστυχώς δεν θα αρκεί για πολλούς, θα είναι όμως λίγο και πολύ καλό για όλους. Κάτι σαν το σπανάκι που έτρωγε ο Popeye (Ποπάυ).

Ευαγγελία: Το φαγητό του μέλλοντος θα είναι απλό, θα μαγειρεύεται λιτά, με βασικά υλικά. Όμως, η τεχνολογία έχει εισχωρήσει τόσο στη ζωή μας, που πολύ φοβάμαι ότι θα τρώμε φαγητό σε μορφή χαπιών.

  1. Έχετε κάποιο motto ή mantra?

Βη: Έχω πολλά, ένα από πρόσφατα μου είναι «αν το γρασίδι απέναντι είναι πράσινο, δεν σημαίνει πως δεν είναι ψεύτικο»!

Ευαγγελία: Με το φαγητό, όλα συζητιούνται.

Αφήστε ένα σχόλιο