Ο Νίκος Τόγιας, σεφ του 2Μαζί, μιλά στο Foodathlon για τη διατροφή και την ευζωία

Όταν δουλεύεις σε μία επαγγελματική κουζίνα ενός εστιατορίου, οι ρυθμοί είναι ταχύτατοι. Όταν «τρέχεις» ένα εστιατόριο ως επιχειρηματίας, έχεις πολλά στο νου σου καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Σε όποια θέση και να είσαι, ένα είναι σίγουρο! Έχεις απόλυτη γνώση της σύνδεσης του φαγητού με τον άνθρωπο, τι σημαίνει, τι θέση κατέχει, τι αντιπροσωπεύει για την ζωή.

Βασιζόμενη στη σημασία και τα οφέλη που απορρέουν από τον συνδυασμό του αθλητισμού, της ισορροπημένης διατροφής και της αειφορίας στη γαστρονομία, η ομάδα του “foodathlon” κατάρτισε ένα ερωτηματολόγιο «ευζωίας».

Στο σημερινό μας post, ο Νίκος Τόγιας, executive chef του εστιατορίου 2Mazi, που συμμετέχει στην εβδομάδα του “foodathlon”, μας δίνει τις δικές του απαντήσεις.

1. Τι σημαίνει για εσάς o όρος «sustainable living»;
Οικιακή οικονομία. Κάνω κύκλο και γυρίζω πάλι στον τρόπο όπως οι προπαπούδες μας σέβονταν την φύση αλλά με την γνώση που έχω τώρα.

2. Ποιό είναι το πιο υπερτιμημένο υλικό μαγειρικής κατά τη γνώμη σας;
Το ρύζι και τα φύκια.

3. Ποιό είναι το πιάτο που μπορείτε να φτιάξετε με τα λιγότερα δυνατά υλικά;
Αν κι έχουν περάσει χρόνια από τη φοιτητική μου ζωή, είναι αυγά μάτια, αλλά το αλάτι το βάζουν στο λάδι για να τραβήξει το αυγό, να πάρει γεύση.

4. Πώς πιστεύετε ότι συνδέεται η μαγειρική με την ευζωία;
Ο έρωτας, μου έλεγε η γιαγιά μου, περνάει από το στομάχι. Μια καλή συνεπώς ερωτική σχέση δεν είναι ευζωία; Ας αφήσουμε όμως την πλάκα. Για να ζούμε καλά, πρέπει και να τρώμε καλά και δεν εννοώ ποσότητες και ότι να είναι. Εννοώ μια ισορροπημένη διατροφή. Κατανάλωση των αναγκαίων, για τη σωστή λειτουργία του ανθρώπου, συστατικών όπως λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ψάρι, κρέας κλπ. Μια σωστή παροιμία λέει «Φάε πρωινό σαν βασιλιάς, μεσημεριανό σαν πρίγκηπας και βραδινό σαν ζητιάνος».

5. Ποιά η θέση της Ελληνικής κουζίνας ανάμεσα στις άλλες χώρες στο «Μαραθώνιο» προς την επίτευξη μιας απόλυτα ισορροπημένης διατροφής;
Όλοι στον κόσμο έχουν σαν πρότυπο την Ελληνική Κρητική διατροφή ή όπως έχει παρουσιαστεί Μεσογειακή διατροφή. Συνεπώς, αν κάνουμε ότι έκαναν και οι πρόγονοί μας, θα βρισκόμαστε πρώτοι σε αυτόν τον «Μαραθώνιο». Για την ώρα όμως έχουμε ξεφύγει λίγο αλλά ένα από τα καλά που μας έκανε η κρίση είναι να θυμηθούμε λίγο την παλιά μας διατροφή.

6. Ποιό θα ήταν για σας το ιδανικό πιάτο για έναν δρομέα/αθλητή;
Εξαρτάται το χρόνο κατανάλωσης του πιάτου. Άλλο θα είναι στην προετοιμασία, άλλο στον αγώνα και άλλο μετά από αυτόν. Διατροφολόγος βέβαια δεν είμαι, αλλά θα πρότεινα για την προετοιμασία, Ψάρι ψητό με πατατοσαλάτα και πράσινη σαλάτα με ξηρούς καρπούς και σταφίδες. Για τον αγώνα, δεν μπορώ να φέρω γνώμη ενώ για μετά από αυτόν, πιστεύω πως πρέπει να φάει ότι λαχταρά η καρδιά του.

7. Υπάρχει κάποιος μέντορας για εσάς στη Γαστρονομία και αν ναι, γιατί ξεχωρίζει;
Υπάρχει ναι και είναι ο Στεφάν Ντε Μικέλις, γιατί ήταν αυτός που μου έμαθε τη σημασία και το σεβασμό στην πρώτη ύλη, το σωστό τρόπο μαγειρέματος και τη σωστή παρουσίαση του πιάτου.

8. Αν η απόλυτη ευτυχία ήταν φαγητό, ποιό θα ήταν για εσάς;
Το παπί τυλιγμένο στη λαδόκολλα και ψημένο στο φούρνο της γειτονιάς, που τρώγαμε στην αυλή τη σπιτιού μου, στην Κουρούτα κάθε Κυριακή, όταν ήμουν μικρός.

9. Πώς πιστεύετε ότι θα είναι το φαγητό του μέλλοντος;
Η παγκοσμιοποίηση θα μας επιβάλει να τρώμε όλοι τα ίδια, θαυματουργά μούρα ή τεχνητό κρέας. Θα ήθελα να γυρίσουμε ξανά στην βάση της οικιακής οικονομίας. Ότι παράγουμε στο σπίτι μας, αυτό να καταναλώνουμε με κάποια φαντασία χωρίς χημικές ουσίες.

10. Έχετε κάποιο motto ή mantra?
Να συγχωρείς πάντα τους άλλους, ποτέ τον εαυτό σου (Ηράκλειτος).

Βρείτε το μενού του εστιατορίου 2Μαζί που δημιουργήθηκε για το foodathlon εδώ.

Αφήστε ένα σχόλιο