Ο Πασχάλης Παναγιωτίδης, συνδημιουργός των Truevoyagers και Project Director του Foodathlon, απαντά στο ερωτηματόλογιο ευζωίας

Ο Πασχάλης Παναγιωτίδης, συνδημιουργός των Truevoyagers και Project Director του Foodathlon, απαντά με τη σειρά του στο ερωτηματόλογιο ευζωίας που καταρτίστηκε και διαμοιράστηκε σε όλους τους συμμετέχοντες του προγράμματος.

Όντας ο ίδιος foodie και ανακαλύπτοντας την Ελληνική κουζίνα εις βάθος μέσα από τις γαστρονομικές περιηγήσεις των Truevoyagers, συνειδητοποίησε πως η Ελληνική διατροφή θα έπρεπε να έρθει ακόμα περισσότερο στο προσκήνιο, δεδομένου ότι δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλες κουζίνες. Η εστιατορική σκηνή της Αθήνας ανθίζει, ο κόσμος δίνει περισσότερη προσοχή στη διατροφή του και η συμμετοχή σε αθλητικά γεγονότα όπως ο Μαραθώνιος ολοένα και αυξάνεται. Πώς συνδέονται όλα αυτά με το ευ ζην και την Ελληνική γαστρονομία;

  1. Τι σημαίνει για εσάς o όρος «sustainable living»;

Ο όρος sustainable living σημαίνει εξοικονόμηση πόρων σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας μας και παράλληλα ορθολογική χρήση αυτών που έχουμε στη διάθεσή μας. Αυτό φυσικά συμπεριλαμβάνει και τη Γαστρονομία καθώς επίσης και τη χρήση των πρώτων υλών που χρησιμοποιούμε σε αυτή.

  1. Ποιό είναι το πιο υπερτιμημένο υλικό μαγειρικής κατά τη γνώμη σας;

Αναμφισβήτητα, το λάδι τρούφας. Έχει χρησιμοποιηθεί τα τελευταία χρόνια σε υπερβολικό βαθμό με αποτέλεσμα να το βρίσκουμε ως συστατικό ακόμη και στα πιο απρόσμενα πιάτα. Πολύ κακό για το τίποτα!

  1. Ποιό είναι το πιάτο που μπορείτε να φτιάξετε με τα λιγότερα δυνατά υλικά;

Δώσε μου μία ντομάτα, λίγο τυρί φέτα, 1 ντάκο και 1-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και έχω αγγίξει την τελειότητα με 4 απλά και ταπεινά υλικά. Less is more!

  1. Πώς πιστεύετε ότι συνδέεται η μαγειρική με την ευζωία;

Η μαγειρική και γενικότερα η διατροφή είναι άμεσα συνδεδεμένη με την υγεία και κατ’ επέκταση την ευζωία.  Όπως είχε επισημάνει και ο Ιπποκράτης ήδη από τα αρχαία χρόνια, η τροφή και ο τρόπος παρασκευής της επηρεάζει άμεσα τη σωματική και ψυχική μας κατάσταση. Ίσως δεν υπάρχει καλύτερο γνωμικό από το «είμαστε ό,τι τρώμε»  που να εκφράζει με τον πιο παραστατικό τρόπο τη σημασία της διατροφής στη ζωή μας.

  1. Ποιά η θέση της Ελληνικής κουζίνας ανάμεσα στις άλλες χώρες στο «Μαραθώνιο» προς την επίτευξη μιας απόλυτα ισορροπημένης διατροφής;

Η Ελληνική κουζίνα είναι ο καλύτερος Brand ambassador της υγιεινής ζωής και της μακροζωίας. Ωστόσο ο σύγχρονος τρόπος ζωής, μάς έχει απομακρύνει από τις βασικές αρχές και τους τρόπους παρασκευής που χρησιμοποιεί η Ελληνική κουζίνα. Τα υλικά που χρησιμοποιούμε στη μαγειρική δεν έχουν αλλάξει στο πέρασμα του χρόνου ενώ η ποιότητά τους είναι αναμφισβήτητη, απλά πρέπει να επαναπροσεγγίσουμε με μία φρέσκια ματιά την τοπική γαστρονομία δίνοντας έμφαση στην εποχικότητα των υλικών και τους υγιεινούς τρόπους παρασκευής τους.

  1. Ποιό θα ήταν για σας το ιδανικό πιάτο για έναν δρομέα/αθλητή;

Σίγουρα τα μακαρόνια ακούγονται σαν μία ιδανική πρόταση για την περίπτωση αλλά υπάρχουν πολλοί ακόμη συνδυασμοί που θα μπορούσαν να δώσουν άριστα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, ένα γεύμα που αποτελείται από κοτόπουλο με αρωματικό ρύζι μπασμάτι και πράσινη σαλάτα είναι μία πρόταση που περιέχει υδατάνθρακες και πρωτεϊνες ενώ παράλληλα διατηρεί τα λιπαρά σε χαμηλά επίπεδα.

  1. Υπάρχει κάποιος μέντορας για εσάς στη Γαστρονομία και αν ναι, γιατί ξεχωρίζει;

Δεν έχω κάποιον συγκεριμένο, ίσως να έλεγα τη μητέρα μου και αυτό γιατί χρησιμοποιεί μόνο φρέσκα υλικά εποχής ενώ κάνει τα πάντα μόνη της. Από μαρμελάδες με φρούτα από το χωριό, γιαούρτι με σπιτική μαγιά ή χειροποίητο βούτυρο με έντονο κίτρινο χρώμα που όμοιό του δεν έχεις ξαναδεί έως πίτες τις οποίες ανοίγει πάντα μόνη της (προς Θεού, ποτέ φύλλο αγοραστό!). Αυτό που έμαθα παρατηρώντας την όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι αν και λείπει η πολυπλοκότητα στην κουζίνα της, η ποιότητα και η γεύση είναι πάντα εκεί. Απλά, καθημερινά, φρέσκα υλικά μπορούν πραγματικά να απογειώσουν με τον καλύτερο τρόπο την μαγειρική μας!

  1. Αν η απόλυτη ευτυχία ήταν φαγητό, ποιό θα ήταν για εσάς;

Κοκκινιστό της μαμάς με πατάτες, με σπιτική κόκκινη σάλτσα και λάδι παραγωγής μας από το χωριό. Αν το συνοδεύει και φέτα, τότε μιλάμε για το peak της απόλυτης ευτυχίας!

  1. Πώς πιστεύετε ότι θα είναι το φαγητό του μέλλοντος;

Μάλλον πολύ διαφορετικό από αυτό του σήμερα. Ίσως μάλιστα να παραπέμπει σε κάτι παρόμοιο με αυτό που τρώνε οι αστροναύτες. Για σκεφτείτε το λιγάκι…. σμυρνέικα σουτζουκάκια σε χαπάκι μαζί με ταμπλέτα-χωριάτικη υπό τη συνοδεία συμπιεσμένου ασύρτικου σε σωληνάριο. Μιλάμε για θρίλερ!

  1.  Έχετε κάποιο motto ή mantra?

Love what you do, do what you love!

Αφήστε ένα σχόλιο